מאמרים שנכתבו על ידי
ד”ר שמחה שלדן
ליהנות, ללמוד, לגדול ולהיות בריא ומאושר
רשימות קישורים ומאמרים נוספים
מאמרים בעברית שפורסמו במגזינים הרפואיים בישראל אודות היפנוזה והתמחויות רפואיות
המאמרים הבאים כתובים באנגלית
בריאות ורפואה התנהגותית
הריון, לידה ואי פוריות
התפתחות אישית ורוחנית
קבל מאמרים חדשים של ד”ר שלדן כפי שהם מתפרסמים … מלא את הטופס הבא:
משאבים נוספים
חשוב לך לדעת
הצלחהה במאבק עם אכילה יכולה להיותיחסית קלה אם אתה בוחר בדרך הנכונה
הדרך שבה אני עוזר לאנשים אינה דורשת להפסיד ולא צריך להרגיש שאתה מוותר
למעשה תוכלו להרוויח – הערכה עצמית, שליטה עצמית, בריאות מוגברת, מראה משופר והטבות חברתיות נוספות
ד”ר שמחה אדוארד שלדן מציג על שמוש היפנוזה בטיפול בתפקוד המיני, בכנס השנתי של החברה הישראלית לרפואה מינית. דצמבר2010 , מלון דניאל, הרצליה, ישראל
השימוש בהיפנוזה והיפנוזה עצמית
ברפואת שיניים
מאמר מאת ד”ר שמחה שלדן
המאמר הזה פורסם ב”דנטאל – Dental” – מגזין לרופאים בישראל. פברואר 2011
השימוש בהיפנוזה והיפנוזה עצמית ברפואת שיניים
אפשרויות השימוש במבוגרים ובילדים והיתרונות הגלומים בהן למטופל ולמטפל
מה הן היפנוזה והיפנוזה עצמית ?
רפואיות
היפנוזה והיפנוזה עצמית יכולות לסייע במגוון מצבים, כולל במרפאות חוץ דנטאליות, חדר מיון28,29, חדרי ניתוח דנטאליים, מרכזי שיקום ומרפאות כאב. ניתן ליישם היפנוזה עצמית בבית, בחדר ההמתנה של הרופא, במשרד, במרפאה, או בחדר אשפוז בבית החולים.
היפנוזה היא שיטת טיפול יעילה, לא פולשנית, לא יקרה, ואף נעימה. כאשר משתמשים בה באופן נכון, היא מתבצעת כמעט תמיד ללא תופעות לוואי או סיכונים (חשוב לציין כי במידה ונעשה שימוש לא נכון בהיפנוזה הדבר יכול להוות סכנה למטופל, ולפיכך רק על מומחים בעלי רישיון להשתמש בשיטה זו). השימוש בהיפנוזה במסגרת טיפול אף יכול לסייע למטופל ולרופא לעמוד ביעדי טיפול בצורה מהירה יותר, באופן נוח ובטוח בעיקר במטופלים אשר חרדים ופוחדים. שיכוך כאבים על ידי היפנוזה (היפו-אנלגזיה) יכול להיות בטוח יותר משיכוך כאבים על ידי תרופות (כימו-אנלגזיה). במקום להשתמש בעזרים כמו סד לילה, שלרוב מצריך החלפה תדירה, היפנוזה יכולה לסייע בבעיות חריקת שיניים ולהעלים את הצורך בעזרים אלה. בנוסף, כאשר מטופל אלרגי לחומר הרדמה וצריך לעבור ניתוח, היפנוזה מהווה פתרון אולטימטיבי.
מטפלים אשר מטופליהם משתמשים בהיפנוזה, מדווחים על עבודה יותר נעימה ומספקת הכרוכה בפחות מתח ותסכול. כאשר מטופל נינוח ורגוע, קל יותר לבצע את הטיפול, אשר לרוב אורך פחות זמן. בנוסף, סביר יותר כי מטופלים רגועים יקבעו תור וישובו לטיפול, מה שמועיל לביטחון העצמי של המטפלים וכמובן להכנסה הכלכלית. כידוע, מומחים דנטאליים עלולים להמצא בסיכון לדיכאון ושחיקה כתוצאה מעבודה עם מטופלים אשר חווים סבל רב. ככל שהמטופל נינוח יותר ורמות הכאב והחרדה שלו פוחתות, יחסי מטופל-מטפל דנטאלי הופכים נעימים יותר ורמת החרדה של כולם פוחתת- לפני, במהלך, ואחרי הטיפול. בנוסף, היפנותרפיה, כמו גם למידה ותרגול היפנוזה עצמית, עשויות להיות מועילות מאד למטפל הדנטאלי מכיוון שהן מסייעות לו לשמור על בריאותו הרגשית והפיזית.
היפנוזה היא התערבות בעלת כוח רב ולפיכך משרד הבריאות הישראלי מעניק רישיון היפנוזה רק לרופאים, רופאי שיניים, ופסיכולוגים ודרישות הרישיון הן מחמירות. רופאי שיניים צריכים להיות בעלי רמת הכשרה גבוהה, ניסיון רב והבנה של האספקטים הרפואיים והפסיכולוגיים הרלוונטיים לטיפול. חוק ההיפנוזה הישראלי דורש הסכמה מדעת בכתב של המטופל לפני הטיפול בהיפנוזה. במסמך זה יש לשים דגש כי המטופל מבין את בסיס ההיפנוזה וכמו כן את הסכנות הטמונות בטיפול זה. המחבר מדגיש כי רק מומחים מורשים להשתמש בהיפנוזה ורק בתחום מומחיותם.
במהלך השנים הוכיחו מחקרים רנדומאליים מבוקרים רבים אשר השתמשו באוכלוסיות בתי חולים ואוניברסיטאות את ההשערה לפיה היפנוזה והיפנוזה עצמית יעילות בהורדת, סילוק, וטיפול38,39,40 של כאב חריף וכרוני, אשר נגרמים על ידי מגוון מצבים פיזיים ופסיכולוגיים.
מחקרים הראו כי ניתן להשתמש בהיפנוזה בצורה קלה, מהירה ויעילה בטיפולי שורש. לרוב ניתנת הרדמה מקומית יחד עם ההיפנוזה. היפנוזה הוכחה כיעילה לרמות שונות של שיכוך כאבים וכמו כן הרגעה, אפקט אנטי-חרדתי, בקרת רירור ודימום. היפנוזה גם שיפרה את תפיסת המטופל לגבי רפואת שיניים באופן כללי וטיפולי שורש בפרט17.
היפנוזה של ילדים במהלך טיפול שיניים יכולה להיות חוויה מופלאה. לרוב קל להפנט ילדים, והם נהנים, ברוב המקרים, מהחוויה. בעזרת היפנוזה הופכת גם עבודת המטפל למהנה יותר.
אנשים רבים מפחדים ללכת לרופאי שיניים. פוביה דנטאלית ו/או פוביה ממחטים יכולות להיות מסוכנות ולגרום לבעיות דנטאליות חמורות. ניתן למנוע את רוב המצבים הדנטאליים החמורים על ידי מעקב סדיר וטיפול הולם. ניתן להתגבר על פחדים אלה בקלות בעזרת היפנוזה, ולפיכך להימנע מכאב מיותר וסיבוכים דנטאליים.
הציפייה לניתוח אוראלי והכאב הכרוך בו גורמים לרוב לחרדה ולמתח. ניתן להשתמש בשיטות היפנוטיות על מנת להקל על חרדה לפני ניתוח. היפנוזה גם יכולה לסייע בהורדת מידת הדימום ורמת הכאב במהלך ואחרי הפרוצדורה; ירידה בצורך בטיפול לשיכוך כאבים; וזירוז זמן החלמה. היפנוזה גם יעילה למטופלים אשר חייבים להגביל את השימוש בטיפולים תרופתיים לשיכוך כאב והרדמה.
ניתן להקל על חוסר הנוחות אשר מלווה בשימוש בפרוטזות דנטאליות (תותבות) או עזרים ליישור שיניים בעזרת טכניקות היפנוטיות אשר מקלות על כאב ומורידות רגישות. ייעוץ לרוב מסייע לאלה אשר מתביישים בשל שינויים בהופעתם בעקבות שימוש בפרוטזות או עזרים.
מטופלים דנטאליים רבים הורסים את העזרים האורתודונטיים בהם הם משתמשים בשל חריקת שיניים במהלך שינה. היפנוזה וייעוץ הן שיטות מצוינות על מנת להפסיק התנהגות מתסכלת ויקרה זו. היפנוזה יכולה באופן קל ומהיר לעזור למטופל להפסיק חריקת שיניים במהלך לילה.
הרפלקס הטבעי של הקאה מגן על הלרינקס והוושט אולם כאשר קיימת רגישות יתר, או חוסר שליטה, הרפלקס יפריע ואף יפגע בטיפול שיניים שגרתי. ניתן להיעזר בהיפנוזה על מנת לגרום לדהסנסיטיזציה של רפלקס זה, לשיקום וחזרה לתפקוד תקין. במקרים מסוימים רגישות יתר לרפלקס הקאה יכולה להיות קשורה בחוויה טראומטית מהעבר. ניתן להשתמש בשיטות היפנוטיות על מנת לגלות טראומה ולטפל בה.
כאשר רופא שיניים מוצא נגע טרום ממאיר בפה המטופל, זה בהחלט זמן טוב להפסיק לעשן (כמובן שעדיף להפסיק את השימוש בחומרים מסוכנים וממכרים כטבק לפני שנגע כזה מתפתח). קיימת הסכמה רחבה לגבי השימוש בהיפנוזה להפסקת עישון. אנשים רבים משתמשים בהיפנוזה להפסקת עישון. מה שחשוב לזכור בשימוש בהיפנוזה, הוא גילוי הרווח המשני המודע והבלתי מודע או היתרונות הגלומים בעישון, על מנת למצוא דרך להפסקת עישון ללא ויתור על משהו החשוב למטופל.
רוב האנשים אינם יודעים כי אנשים באופן כללי וילדים באופן פשוט יותר, נכנסים ויוצאים באופן ספונטאני ממצבים היפנוטיים והם בעלי תגובות היפנוטיות על בסיס יומי כחלק נורמאלי מתפקוד חיים קוגניטיבי, רגשי והתנהגותי. נכון גם כי חוויות ותקשורות שמתרחשות באופן טבעי גורמות לתגובה וחוויה היפנוטיות. לרוב ילדים חווים היפנוזה של חלימה בהקיץ בזמן בית ספר, כמו כן כאשר הם צופים בטלוויזיה או משחקים במשחקי וידיאו. חשוב לציין כי אנשים בעמדות סמכות כמו הורים, מורים, רופאים ומומחים בתחום הרפואה, רשויות ממשלה ומשטרה וכד’ הם, באופן פוטנציאלי, בעלי השפעה היפנוטית חזקה יותר על אנשים אשר אינם בעמדת סמכות. זו הסיבה כי חשוב שרופאי שיניים ומומחים אחרים בתחום הבריאות יהיו מודעים וזהירים היות שלעיתים באופן בלתי מכוון הם בעלי השפעה היפנוטית על מטופליהם.
למרות שיש צורך בהכשרה נוספת וקבלת רישוי של השימוש בהיפנוזה והיפנוזה עצמית במהלך טיפול דנטאלי, השימוש בשיטות אלו מקנה חוויה נוחה וחיובית יותר למטופל ולרוב גם למטפל, במהלך רוב הפרוצדורות הדנטאליות. יש לשקול את השימוש בהיפנוזה בשל העובדה כי מדובר בשיטה יעילה, בטוחה, קצרה ובעלת ויחס עלות-תועלת גבוה.
דמיינו לעצמכם… בתי ספר לרפואת שיניים מחנכים מומחים בתחום רפואת שיניים כיצד להשתמש בתקשורת היפנוטית חיובית עם מטופליהם, כולל אפשרויות היפנוטיות ישירות ובלתי ישירות להרפיה ונינוחות… מטופלים אשר לומדים ומשתמשים בהיפנוזה עצמית כדי להרגיש יותר נינוחים, בטוחים ורגועים כאשר הם יושבים על כיסא הטיפולים.
רשימת מקורות
1. The Israeli Society of Hypnosis [Internet] Available from:
http://www.hebpsy.net/hypno/
2. Heap, M., Aravind, K. 2002, Hartland’s Medical and Dental Hypnosis 4th edn. Churchill Livingstone, Toronto
3. University of Maryland Medical Center [Internet]. Available from: http://www.umm.edu/altmed/articles/hypnotherapy-000353.htm
4. hypnosis to manage distress related to medical procedures: a meta-analysis. Available at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2739386/ [Accessed November 3, 2010].
5. Butler LD, Symons BK, Henderson SL Hypnosis reduces distress and duration of an invasive medical procedure for children. Pediatrics. 2005;115(1): 77-85.
6. Patel B, Potter C, Mellor AC. The use of hypnosis in dentistry: a review. Dent Update. 2000 May;27(4):198-202.
7. Peretz B. Relaxation and hypnosis in pediatric dental patients. J Clin Pediatr Dent. 1996 Spring;20(3):205-7.
8. Gatchel RJ. Managing anxiety and pain during dental treatment. J Am Dent Assoc. 1992 Jun;123(6):37-41.
9. Pinnell CM, Covino NA. (2000 April) Empirical findings on the use of hypnosis in medicine: A critical review. The International Journal of Clinical and Experimental Hypnosis, 48(2), 170-194.
10. Enqvist B, von Konow L, Bystedt H. Pre- and perioperative suggestion in maxillofacial surgery: effects on blood loss and recovery. Int J Clin Exp Hypn. 1995 Jul;43(3):284-94.
11. Newman M. Hypnotic handling of the chronic bleeder in extraction: a case report. Am J Clin Hypn. 1971 Oct;14(2):126-7.
12. Lucas, O.N. The use of hypnosis in hemophilia dental care. Ann, N. Y. Acad Sci. 1975 Jan 20;240:263-6.
13. Uman LS, Chambers CT, McGrath PJ, Kisely S. Psychological interventions for needle-related procedural pain and distress in children and adolescents. Cochrane Database Syst Rev. 2006;(4) :CD005179
14. Smith S R (1977) A Primer of Hypnosis with Special Reference to Dentistry. British Society of Medical and Dental Hypnosis, London
15. Neumann JK, McCarty GA. Behavioral approaches to reduce hypersensitive gag response. J Prosthet Dent. 2001 Mar;85(3):305.
16. Dickinson CM, Fiske J. A review of gagging problems in dentistry: 2. Clinical assessment and management. SADJ. 2006 Jul;61(6):258-62, 266.
17. Morse DR. Use of meditative state for hypnotic induction in the practice of endodontics. Oral Surg Oral Med Oral Pathol. 1976 May;41(5):664-72.
18. LaCrosse MB. Understanding change: five-year follow-up of brief hypnotic treatment of chronic bruxism. Am J Clin Hypn. 1994 Apr;36(4):276-81.
19. Clarke JH, Reynolds PJ. Suggestive hypnotherapy for nocturnal bruxism: a pilot study. Am J Clin Hypn. 1991 Apr;33(4):248-53.
20. Abrahamsen R, Zachariae R, Svensson P.
Effect of hypnosis on oral function and psychological factors in temporomandibular disorders patients. J Oral Rehabil. 2009 Aug;36(8):556-70.
21. Simon EP, Lewis DM. Medical hypnosis for temporomandibular disorders: treatment efficacy and medical utilization outcome. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod. 2000 Jul;90(1):54-63.
22. Clarke JH, Persichetti SJ. Hypnosis and concurrent denture construction for a patient with a hypersensitive gag reflex. Am J Clin Hypn. 1988 Apr;30(4):285-8.
23. Wilks CG.’The use of hypnosis in the management of ‘gagging’ and intolerance to dentures’. Br Dent J. 1994 May 7;176(9):332.
24. Enqvist B, Fischer K. Preoperative hypnotic techniques reduce consumption of analgesics after surgical removal of third mandibular molars: a brief communication. nt J Clin Exp Hypn. 1997 Apr;45(2):102-8.
25. Ohrbach R, Patterson DR, Carrougher G et al. Hypnosis after an adverse response to opioids in an ICU burn patient. Clin J Pain. 1998;14(2):167-75.
26. Vanderlinden J, Vandereycken W. The use of hypnosis in the treatment of bulimia Int J Clin Exp Hypn. 1990.
27. Barabasz M Treatment of bulimia with hypnosis involving awareness and control in clients with high dissociative capacity. Int J Psychosom. 1990;37(1-4):53-6.
28. Deltito J. A. Hypnosis in the treatment of acute pain in the emergency department setting. Postgrad Med J. 1984; 60(702): 263–266.
29. Wain HJ, Amen DG. Emergency room use of hypnosis. Gen Hosp Psychiatry. 1986;8(1):19-22.
30. Hypnosis and relaxation therapies. Available at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1071579/ [Accessed November 3, 2010].
31. The Use of Hypnosis in Physical Medicine and Rehabilitation — Alternative Medicine and Rehabilitation — NCBI Bookshelf. Available at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/bookshelf/br.fcgi?book=altrehab&part=A1200 [Accessed November 3, 2010].
32. Fromm E, Kahn S. (1990) Self-Hypnosis. The Chicago Paradigm. New York: Guilford.
33. Ghauri, T. ,Oral Health Journal – Solving Dental Fear and Anxiety Without Medication. Available at: http://www.oralhealthjournal.com/issues/story.aspx?aid=1000199141 [Accessed December 14, 2010].
34. Hermes D, Truebger D, Hakim SG, Sieg P.
Tape recorded hypnosis in oral and maxillofacial surgery–basics and first clinical experience. J. Craniomaxillofac Surg. 2005 Apr;33(2):123-9. Epub 2005 Jan 26.
35. Wain HJ, Dailey. A dissociative episode following stage hypnosis in a combat-injured soldier: implications, treatment and reflections. Am J Clin Hypn. 2010; 2(3):183-8.
36. Rainville P, Carrier B, Hofbauer RK, et al. (1999) Dissociation of affective dimensions of pain using hypnotic modulation. Pain 82, 159-171.
37. Joseph Barber and Jean Gitelson, Cancer Pain: Psychological Management Using Hypnosis, Cancer J Clin 1980;30;130-136
38. National Institute of Neurological Disorders and Stroke. Pain: Hope Through Research. NIH Publication No. 01-2406 (2001). Retrieved from: http://www.ninds.nih.gov/disorders/chronic_pain/detail_chronic_pain.htm
39. MedlinePlus [Internet]. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); [updated 2009 Jan 11]. Alternative medicine – pain relief; Available from:
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002064.htm
40. Savitz SA. Hypnosis in the treatment of chronic pain. South Med J. 1983;76(3):319-21.
41. A psychophysical evaluation of the relationship be… [J Pain. 2005] – PubMed result. Available at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16139780 [Accessed November 3, 2010].
42. Levitan AA. (1999) Oncology. In Temes R, Micozzi MS (Eds). Medical Hypnosis: An Introduction and Clinical Guide. Churchill Livingstone: London (107-114).
43. Patterson, DR, Jensen MP. Hypnosis and clinical pain. Psychol Bull. 2003;129(4):495-521.
44. Rogovik AL, Goldman RD. Hypnosis for treatment of pain in children. Canadian Family Physician. 2007; 53(5):823-5.
45. Hypnosis for procedure-related pain and distress i… [J Pain Symptom Manage. 2006] – PubMed result. Available at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16442484 [Accessed November 3, 2010].
46. Lebaron S, Zeltzer L K 1988 Imaginative involvement and hypnotizability in childhood. International Journal of Clinical and Experimental Hypnosis 36: 284-295
47. Morgan A, Hilgard E. Age differences in susceptibility to hypnosis. Int J Clin Exp Hypn. 1973;21 :78 –85
48. Olness, K, Kohen, D J 1996 Hypnosis and hypnotherapy with children 3rd edn. Guilford Press, New York
49. Cuellar NG. Hypnosis for pain management in the older adult. Pain Management Nursing 2005; 6(3):105-11.
50. Cerullo MA. Expect psychiatric side effects from corticosteroid use in the elderly. Geriatrics. 2008;63(1):15-8
Please feel welcome to call me regarding any questions that you may have or to schedule an appointment.
קבל מאמרים חדשים של ד”ר שלדן כפי שהם מתפרסמים … מלא את הטופס הבא:
משאבים נוספים
חשוב לך לדעת
הצלחהה במאבק עם אכילה יכולה להיותיחסית קלה אם אתה בוחר בדרך הנכונה
הדרך שבה אני עוזר לאנשים אינה דורשת להפסיד ולא צריך להרגיש שאתה מוותר
למעשה תוכלו להרוויח – הערכה עצמית, שליטה עצמית, בריאות מוגברת, מראה משופר והטבות חברתיות נוספות
ד”ר שמחה אדוארד שלדן מציג על שמוש היפנוזה בטיפול בתפקוד המיני, בכנס השנתי של החברה הישראלית לרפואה מינית. דצמבר2010 , מלון דניאל, הרצליה, ישראל