The Use of Hypnosis & Self-Hypnosis in Oncology
by Dr. Simcha Sheldon
Lists of & Links to Additional Articles
Pregnancy, Childbirth & Infertility
Personal & Spiritual Development
Receive Dr. Sheldon’s new articles as they are published…
Just fill out the form below:
List of Additional Articles
This article appeared in Oncology, an Israeli medical magazine, a publication of “The Medical Group.” April 2011
THSIS ARTICLE WILL APPEAR HERE IN ENGLISH SOON
השימוש בהיפנוזה והיפנוזה עצמית באונקולוגיה
זיהוי מצבים רפואיים ומטופלים עבורם היפנותרפיה היא שיטת טיפול יעילה ומתאימה, התוויות נגד, הסבר קצר לגבי טכניקות היפנוזה, שיקולי טיפול, מסקנות והצעות לעתיד
היפנותרפיה מציעה יתרונות למטופלים אונקולוגיים ולרופאים המטפלים בהם. ככל שרופאים ומטפלים אחרים יעמיקו את הבנתם לגבי האופן שבה היפנוזה והיפנוזה עצמית יעילות בטיפול, הורדה והקלה של כאב, חרדה וסימפטומים פיסיולוגיים ופסיכולוגיים רבים אחרים ותופעות לוואי הקשורות במחלת הסרטן – יסבלו מטופלים אונקולוגים, מבוגרים כילדים, פחות, יחושו יותר בנוח, וייהנו מאיכות חיים טובה יותר1. גם רופאים יכולים להרוויח כאשר מטופליהם נעזרים בהיפנוזה: ככל שהמטופל הופך נינוח יותר ורמות הכאב והחרדה יורדות, יחסי המטופל- מטפל יהפכו לנעימים יותר ורמות המתח של המטפלים תפחתנה- במהלך הטיפול ואחריו. ידוע, שמומחים בתחום הרפואה נמצאים בסיכון מוגבר לדיכאון ושחיקה כתוצאה מעבודה עם מטופלים החווים סבל רב. היפנותרפיה, וכמו כן למידה ונקיטה בהיפנוזה עצמית, יכולים להביא תועלת רבה לשמירת הבריאות הפיזית והרגשית של הרופא.
קיימת עלייה בשימוש בהיפנוזה והיפנוזה עצמית כהתערבות יעילה ובטוחה בטיפול של חולים אונקולוגיים. למרות שרק ב-1958 אושרה היפנוזה לטיפול רפואי על ידי האגודה האמריקאית לרפואה 2, נעשה שימוש בהיפנוזה בטיפול פסיכולוגי ופיזי כבר אלפי שנים. מאות מחקרים מצאו כי היפנוזה יעילה ובטוחה בטיפול במגוון רחב של מצבים רפואיים, פסיכולוגיים והתנהגותיים.
מטרת המאמר הנוכחי היא להקנות את ההבנה הבסיסית לגבי השימושים והיתרונות של היפנותרפיה והיפנוזה עצמית בטיפול בחולים אונקולוגיים.
היפנוזה והיפנוזה עצמית
אין הגדרה מוסכמת אחת או הבנה מהי היפנוזה. הגדרת האגודה הישראלית להיפנוזה היא 3: “היפנוזה היא מצב בו אדם מנצל את יכולת הריכוז שלו כדי להפנות את הקשב כלפי פנים. במצב של היפנוזה אדם מרשה לעצמו להפנות את מירב הקשב והמשאבים המצויים בו, על מנת להביא לשינוי גופני או נפשי, כדי להיות בקשר יעיל יותר עם התת מודע, או כדי לשפר את מערכת התקשורת בין המוח לגוף.
כל מצב בו אנו מפנים את רוב הריכוז למטרה אחת וכאילו “מתעלמים” מיתר הדברים הסובבים אותנו, הינו בעל מאפיינים של מצב היפנוטי. רובינו חשים חוויה דומה כשאנו מרשים לעצמנו לשקוע בסרט או ספר מרתקים, וכך מנתקים את עצמנו מהסביבה”.
רבים סבורים בטעות כי המטופל בהיפנוזה הוא פאסיבי. הדבר אינו מדויק. היפנוזה יכולה לסייע למטופל להעלות את המודעות העצמית וההבנה, יכולה להשפיע על היבטים מסוימים בחייו כמו תהליכים פיסיולוגיים, קוגניטיביים ורגשיים, ולסייע בעיבוד ופרשנות של חוויות. כל אלו תורמים להפחתת כאב המטופל ולשיפור בבריאותו ובתחושת הנינוחות שלו. היפנוזה יכולה לסייע לעיתים בהקלה או אף בהעלמת סימפטומים פיסיולוגיים ופסיכולוגיים מסוימים, והפרעות בתפקוד.
היפנוזה עצמית מתייחסת לתהליך בו המטופל הוא המהפנט של עצמו. המטופל משתמש בטכניקות של אינדוקציה עצמית וטכניקות היפנוטיות כמו סוגסטיה, דמיון, סוגסטיה פוסט היפנוטית וסיום היפנוזה.
סרטן היא מחלה רב מערכתית/ מחלת הסרטן משפיעה על היבטים רבים בחיי המטופל, ממצב פיזיולוגי ועד פסיכו-רגשי. מטופלי סרטן מתמודדים עם אתגרים רבים, ביניהם כאב, תופעות לוואי, משברים, דיכאון, פחד, עייפות, ועוד. מחלת הסרטן משפיעה לא רק על המטופל אלא גם על בני משפחתו, העובדים עימו, ואנשים אחרים בחייו. לפיכך לחולה הסרטן יש ספקטרום רחב של צרכים טיפוליים.
מדוע להשתמש בהיפנוזה והיפנוזה עצמית במטופלים אונקולוגיים?
היפנוזה והיפנוזה עצמית יכולות לסייע בחלק מצרכי המטופל. היפנוזה היא שיטת טיפול יעילה, לא פולשנית, לא יקרה ואף נעימה. במידה ונעשה שימוש נכון, היפנוזה היא כמעט תמיד ללא תופעות לוואי מסוכנות. (חשוב לציין כי במידה ונעשה שימוש לא נכון בהיפנוזה, הדבר יכול להוות סכנה למטופל ולפיכך רק על מומחים בעלי רישיון וכישורים, להשתמש בשיטה זו). השימוש בהיפנוזה בטיפול אף יכול לסייע למטופל ולרופא לעמוד ביעדי טיפול בצורה מהירה יותר, באופן נוח ובטוח, כטיפול נלווה לטיפול הקונבנציונאלי ולרוב יכול אף לסייע כאשר התערבויות טיפוליות אחרות נכשלו. היפנוזה עוזרת להחדיר במטופל תחושת בריאות ומסייעת למטופל להשיג בריאות פיזית, קוגניטיבית ורגשית כולל הרפיה עמוקה4 ושינה טובה יותר5. היפנוזה מסייעת גם בהעלאת ביטחון עצמי, הפחתת דיכאון, פיתוח גישה חיובית והגברת מוטיבציה להתמודדות עם היבטים שונים של טיפול 6 כמו נטילת תרופות, פעילות גופנית, שמירה על תפריט דיאטטי והפסקת עישון. כל אלה יעילים בהקלה על כאב, ולרוב בעלי ערך ריפוי.
המטופל האונקולוגי יכול לחוש חוסר מעיק של שליטה על המציאות הפנימית והחיצונית שלו. היפנוזה עצמית, בנוסף ליכולתה לעזור בהקלת סימפטומים ותופעות לוואי, גם מקנה למטופל את היכולת וההזדמנות לחוות שליטה עצמית מוגברת ולהיות פעיל יותר בתהליך הטיפול וההחלמה. הדבר מגביר את הביטחון העצמי והאמונה. היפנוזה עצמית יכולה לסייע באופן בלתי תלוי בכל מקום וכל זמן, ללא עלות כספית. בנוסף, היא יכולה לסייע למטופל להשתפר גם בתחומים אחרים בחייו.
סיוע מבחינה פיזית ופסיכו-רגשית
השימושים העיקריים של היפנוזה רפואית וקלינית הקשורים לאונקולוגיה הם: 1. הקלה וטיפול בחרדה וכאב 2. הקלה על כאב וחרדה הקשורים בפרוצדורות רפואיות מכאיבות בבית החולים 7,8 (לדוגמא לפני ואחרי ניתוח, אספירצית מח עצם 9 וכאב שקשור במחטים והזרקות 10 כמו אלקטרומיוגרפיה בעזרת מחט 11) ופרוצדורות מכאיבות למטופלי חוץ 12 (כמו ביופסית שד) 3. ירידה במינון של טיפול לשיכוך כאבים ותרופות אחרות (כאשר היפנוזה נעשית כטיפול מסייע לטיפול תרופתי) 13 4. שימוש בהיפנוזה כאמצעי היחיד להקלה על כאבים כאשר יש התווית נגד לשימוש בטיפול תרופתי נגד כאבים (כמו יצירת תגובה אלרגית או תגובה מסוכנת למתן תרופה) 14 או כאשר הטיפול התרופתי אינו יעיל 5. התערבות טיפולית על מנת לסייע למטופל להקטין ו/או להתמודד עם סימפטומים של מחלת הסרטן 6. הפחתת חוסר נוחות כתוצאה מתופעות לוואי של תרופות וטיפולים 7. סיוע בהחלמה ושיקום 8. סיוע למטופל בהיבטים פסיכו-רגשיים הכרוכים במחלה 9. סיוע לאנשים עם קושי פסיכו-רגשי המתמודדים עם העובדה כי ליקיריהם יש סרטן 10. מניעת סרטן 15 (עזרה בהפסקת עישון, בהפחתת משקל, באורח חיים בריא, וכד’).
היפנוזה כטיפול משלים או חלופי
היפנוזה מסייעת לרוב כטיפול משלים לטיפול הרפואי המקובל, אך לעיתים היא יכולה לשמש כטיפול חלופי לטיפולים אחרים. למשל, בטיפול בכאב, היפנוזה יכולה לשמש יחד עם טיפול תרופתי לשיכוך כאבים, על מנת להוריד את כמות התרופות הנדרשות להקלה על כאב. אם מטופל אלרגי לתרופה מסוימת לשיכוך כאבים או אם קיימת התווית נגד, היפנוזה יכולה לשמש כשיטה היחידה להקלה של כאב. בטיפול של מרכיבים פסיכולוגיים, היפנותרפיה יכולה להיות מאוד יעילה ככלי במסגרת פסיכותרפיה 16.
ניתן להשתמש בהיפנוזה במגוון מצבים ונסיבות
היפנוזה יכולה לשמש במרפאות חוץ, אשפוז בבית חולים, חדרי מיון 17,18, חדרי ניתוח, מרכזי שיקום, מרפאות כאב, מרפאות כולל מרפאות לבריאות הנפש, וכמו כן בבית המטופל. היפנוזה עצמית יכולה לסייע בבית, בחדר ההמתנה לרופא, במשרד, במרפאה, או בעת אישפוז בבית החולים.
התווית נגד להיפנוזה
הקווים המנחים והדעות לגבי התווית נגד מאוד מורכבים וחלקם שנויים במחלוקת. דיון מלא אינו מהווה חלק ממאמר זה. בקצרה, אין להשתמש בהיפנוזה במטופלים עם הפרעות פסיכיאטריות ופסיכולוגיות מסוימות. בנוסף על כך יש לקבל אבחנה לפני תחילת טיפול היפנוזה לכאב, לדוגמה במקרים של כאב ראש יש לשלול גידול מוחי.
תגובות בלתי צפויות והשלכות של השימוש בהיפנוזה
לעיתים במהלך היפנוזה יכול המטופל לחוש חוסר נוחות פיזית או רגשית. ההיפנותרפיסט צריך להנחות את המטופל על מנת לתקן זאת. לעיתים החוויה ההיפנוטית יכולה להוביל לתוצאות בלתי צפויות, כולל רגרסיה ספונטנית, דיסוציאציה 19, פורקן (abreaction) וגילויי קשיים פסיכולוגיים ורגשיים אשר המטופל יכול לחוות ברמה תת הכרתית, כמו ביטחון עצמי נמוך, פחד, כעס, וכו’.
טיפולים אונקולוגיים הם לרוב מכאיבים וכרוכים בתופעות לוואי רבות. ההתערבויות הרפואיות הסטנדרטיות הקיימות כיום לטיפול בסרטן לפי ה-NIH 20, הן: כימותרפיה, טיפול קרינתי, טיפול חלקיקי פרוטון (טיפול קרינה קצר), ברכיתרפיה, טיפול בקרינה חיצונית, ניתוח, טיפול בקור (cryotherapy), מעכבי אנגיוגנזה, טיפול ביולוגי, השתלת מח עצם, השתלת תאי גזע מדם פריפרי, טיפול בחום, טיפול בלייזר, טיפול פוטודינאמי, טיפול מכוון (שימוש בתרופות שמעכבות גדילה והתפשטות של סרטן על ידי עיכוב מולקולות ספציפיות שקשורות בהתפתחות גידול סרטני).
כל אחת משיטות טיפול אלו כרוכה בכאב ו/או תופעות לוואי למטופל 21,22,23, למעט טיפול חלקיקי פרוטון שהוא ללא תופעות לוואי, אבל זמין לפחות מאחוז אחד מחולי הסרטן בארצות הברית 24. טיפול קרינתי25 יכול לגרום לתופעות לוואי מוקדמות (חריפות) ומאוחרות (כרוניות).
היפנוזה להקלת חרדה, מתח, וכאב
כאב מהווה את אחת החוויות המגבילות ביותר של חולי סרטן. מחקרים הראו כי רמות חרדה ומתח נמצאות בהתאמה חיובית עם תפיסת כאב 26. רמות גבוהות של מתח מתמשך יכולות להזיק לנפש ולגוף ולגרום לירידה בתפקוד של מערכת החיסון ומערכות אחרות, או להפסקה מוחלטת של פעילות מערכות הגוף. היפנוזה היא, ככל הנראה, השיטה הלא פרמקולוגית הטובה ביותר להרגעה והרפיה עמוקה, הורדת מתח וחרדה, ולפיכך כלי התערבותי יעיל לטיפול בכאב, וכמו כן שיפור תפקוד כולל של הגוף, ואיכות חיים 27.
קיימים תיעודים רבים לפיהם להיפנוזה השפעה חיובית על חווית כאב על ידי המטופל 28,29,30 (מבחינת סילוק, הקלת, ו/או שינוי חווית הכאב לתחושה נוחה יותר 31). במהלך השנים, השתמשו מחקרים רנדומאליים מבוקרים רבים באוכלוסיות קליניות בבתי חולים ואוניברסיטאות והוכיחו כי היפנוזה והיפנוזה עצמית יעילות בהקלה, בסילוק, ובטיפול בכאב חריף וכרוני 33,32 כמו כאב מסרטן 34, כאב נוירופתי 35, כאב פנטום בגפה 36, כאב נוציספטיבי (nociceptive) ועוד.
היפנוזה הוכחה כיעילה להקלת כאב במטופלים אונקולוגיים מבוגרים, ילדים וקשישים37,38,39,40. מחקרים הראו כי היפנוזה והיפנוזה עצמית יעילות בטיפול בכאב בילדים 41,42 בשל יכולתם של ילדים לדמיון יצירתי. היפנוזה יעילה בסיוע לילדים בהקלת כאב ומתח אשר קשורים בפעולות רפואיות43. ילדים הם לרוב מועמדים טובים להיפנוזה 44, בעיקר ילדים אשר הוריהם מעודדים אותם להשתמש בדמיונם 45, ממציאים משחקים, מספרים לילדיהם סיפורי מעשיות או אגדות. ניתן להפנט ילדים מגיל 5 ומעלה. מחקרים הראו כי רגישות להיפנוזה היא הגבוהה ביותר בין הגילאים 9 ו-13 46. היפנוזה גם יכולה לעזור לקשישים בעלי תפקוד קוגניטיבי תקין 47, כאשר קשישים לרוב רגישים יותר לתופעות הלוואי השליליות של תרופות ופעולות פולשניות 48.
חשוב לציין כי אסטרטגיות טיפול בכאב כרוני שונות מאלו של כאב חריף. לרוב קל יותר לטפל בכאב חריף. מטופל אשר סובל מכאב כרוני מתמודד בדרך כלל עם סוגיות פסיכולוגיות נוספות. התערבות פסיכותרפית קצרה נדרשת לרוב, יחד עם היפנותרפיה בכדי לטפל בסוגיות אלו. היפנוזה עצמית היא גם חלק חשוב בהיפנותרפיה של מטופלים עם כאב כרוני משום שהיא מחזקת את המטופל ומאפשרת לו את היכולת לטפל בעצמו בכל זמן או מקום.
קיימות טכניקות היפנוזה רבות לטיפול בכאב, כולל סוגסטיה היפנוטית ישירה ובלתי ישירה, דיסוציאציה 49, רגרסיית גיל, הרדמת כפפה, שינוי תפיסת כאב (למשל מחד לעמום), עיוות זמן וכו’. הסבר מפורט של שימוש בטכניקות היפנוזה לטיפול בכאב הוא מעבר למאמר זה.
היפנוזה לטיפול בתופעות לוואי אחרות של כימותרפיה וקרינה
רוב הסימפטומים והקשיים עימם מתמודדים מטופלים אונקולוגיים נובעים מהטיפולים הפולשניים אשר צוינו. היפנוזה מסייעת למטופל האונקולוגי בהקלה או בהעלמה של סימפטומים אלו, ו/או בהתמודדות עם מצבים פסיכולוגיים ורגשיים שליליים.
תרופות כימותרפיות שנמצאות בשימוש רחב 50 כמו קרבופלטין, ציספלטין, ציקלופוספמיד, דוקסורוביצין ותרופות אחרות גורמות לתופעות לוואי אשר היפנוזה יכולה לסייע בהן, ביניהן כאב בלסת, כאב עצמות, כאבים בפה, כאבי ראש, כאבי בטן, בחילות והקאות, טינטון ואובדן שמיעה, ירידה בתיאבון, שינויי טעם, בעיות בתפקוד מיני ופוריות.
טיפולים קרינתיים גורמים לתופעות לוואי הבאות 51: שינויים עוריים (למשל יובש, גירוד, קילוף, ויצירת שלפוחיות), עייפות, תשישות, שלשול, אובדן שיער, בעיות בפה, בחילות והקאות, שינויים מיניים, נפיחות, קושי בבליעה, שינויים במתן שתן, בעיות פוריות, בעיות מפרקים, בצקות, וגידול שניוני. גם לכך יכולה היפנוזה לסייע.
דוגמאות לשימוש בהיפנוזה בטיפול בתופעות לוואי שנגרמו כתוצאה מהתערבות רפואית פולשנית
מגוון טכניקות היפנוטיות יכולות לסייע בתופעות לוואי מסויימות. לדוגמא, סוגסטיה היפנוטית ישירה ובלתי ישירה יכולות לעזור בבחילות 52 והקאות 53 ,54 ובהפיכת אכילה לטעימה ומהנה יותר. היפנוזה עוזרת לילדים עם סרטן בהפחתת בחילה מקדימה (Anticipatory nausea) ו-CINV 55. ניתן להשתמש בהיפנוזה בכדי לשנות צלילים מציקים וטנטון לצליל נעים יותר56 . היפנוזה יכולה לסייע במניעת או בהקלה על חרדה מקדימה (Anticipatory anxiety). תחושות חרדה, פחד ואיום שכאב יופיע או יחמיר יכולות להגביר עד לנקודה בה הן גורמות לכאב. חרדה מקדימה יכולה גם לגרום להפרעות בטניות, בחילה, והקאה. ניתן להקל ו/או להעלים תופעות אלו בעזרת היפנוזה 57,58. הקלה היפנוטית של חרדה מקדימה לפני ניתוח 59 ופעולה רפואית במטופל חוץ מקטינות חרדה וכאב במהלכם וכמו כן את הצורך בתרופות לשיכוך כאבים וגם מסייעות למטופל להרגיש טוב יותר לאחר מכן ולהחלים בקלות רבה יותר 60,61.
השימוש בהיפנוזה בטיפול פסיכולוגי של חולים אונקולוגיים
טיפולים בהיפנוזה והיפנוזה עצמית יכולים לסייע למטופל להתמודד עם אתגרים פסיכולוגיים, רגשיים, חברתיים ורוחניים אשר קשורים במצבם הרפואי, בטיפול הרפואי ובתהליך ההחלמה. בנוסף לכך, המטופל סובל מהקשיים הפסיכולוגיים עצמם. התגובות הפסיכולוגיות של המטופלים יכולות לתרום להתפתחות סיבוכים רפואיים נוספים ו/או הפרעות פסיכולוגיות. תגובות לא בריאות אלו יכולות: 1. ליצור, להגביר, או לשמר כאב 2. להפריע בטיפול רפואי 3. למנוע מהמטופל להיות פעיל בהחלמה, ולפיכך לגרום להחמרת מצבו או 4. לפתח הפרעות פסיכולוגיות, כמו דיכאון קליני.
היפנותרפיה יכולה לסייע במניעה ובטיפול של קשיים אלו : 1. מבחינת גילוי וטיפול בהפרעה קוגניטיבית, רגשית והתנהגותית, במציאת הגורמים אשר תורמים ו/או משרים סימפטומים אלו ; 2. ביכולת היפנותרפיה לגלות, לבחון, ולתקן אמונות לא בריאות והרסניות, תבניות מחשבה והתניות עבר ; 3. ליצור ולחזק מחשבה ואמונה חיובית ובריאה, כמו כן מצבים רגשיים חיוביים, ותבניות התנהגות ; 4. ביכולת ליצור גישה, שחרור וטיפול בחוויות מודחקות המפריעות לתפקוד תקין 5. ללמד ולחזק מנגנוני הגנה חדשים בריאים 6. לטפל בטראומה ו- 7. לעזור למטופלים להתמודד בצורה בריאה עם מצבים שנראה כאילו לא ניתן לשנותם.
סוגיות פסיכולוגיות אשר ניתנות לטיפול בעזרת היפנותרפיה כוללות:
התמכרות לתרופות, בדידות וזרות, כעס, שינויי זהות ותפקידים, בלבול, תגובת המרה (conversion reaction, (כאב וחוסר נוחות פיזית בגלל דינאמיקה פסיכולוגית), ירידה בתיאבון או הנאה מאוכל, ירידה בביטחון, ירידה בערך עצמי, דיכאון, קושי באכילה ובבליעה, מוגבלות ופחד ממוגבלות, אכזבה, בושה מתופעות לוואי (כמו אובדן שיער), שאלות קיומיות לגבי משמעות החיים, עייפות, פחד מנטישה, ממוות, מאינטימיות, מכאב, מהתערבות רפואית, ממחטים, מניתוחים, מהרדמה ומרופאים, פחד מגידול שניוני (הישנות לאחר החלמה), חששות כספיים, אשמה, חוסר אונים, בעיות פוריות, חוסר זמן בגלל טיפולים, שינויי אורח חיים, אובדן שליטה, בריאות וזהות, השלכות שליליות בשל רווח משני, סיוטי לילה 62, שינה לקויה, מחשבות שליליות אובססיביות, כאב וחוסר נוחות, כאב בשל “עמידה על המשמר” או כתוצאה ממודעות-יתר לתחושות כאב, חרדת ביצוע, סימפטומים פסיכוגנים אשר קשורים במערכת יחסים עם בני משפחה, קולגות בעבודה, או חברים, סימפטומים פסיכוסומטיים אשר נגרמו בגלל אמונות וגישות לא בריאות, סוגיות דת, תחושת נקם, סוגיות מין, תופעות לוואי מתרופות, משבר רוחני, הפסקת עישון, מתח וקשיים במערכות יחסים, אובדנות ומחשבות אחרות של הרס עצמי.
היפנוזה יכולה לסייע בטיפול של בעיות תפקוד מיני אשר קשורות בסרטן. התערבויות כימיות וכירורגיות יכולות לגרום למגוון קשיים מיניים ופסיכולוגיים במטופל, כולל ירידה או אובדן תפקוד מיני (חשק מיני, גירוי, תפקוד שריר, זקפה ואורגזמה), הפרעות בזהות מינית, ביטחון עצמי ויחסי מין (כאשר איבר מין נכרת או משתנה בשל פעולה כירורגית) ואובדן תקוות וחלומות (מערכת יחסים תקינה, הולדת ילדים). אובדן או ירידה של אינטימיות, הנאה, ושלמות רגשית. היפנוזה יכולה לסייע ביצירה של אזורים ארוגניים (erogenous), להגביר רגישות ותגובה מינית, לסייע למטופל להתאבל על מה שאבד ולהתקדם הלאה בדרכים חיוביות, ביטחון וזהות, וכו’.
היפנותרפיה מהווה כלי יעיל להחלמה לאחר טראומה פיזית או פסיכו-רגשית והיפנוזה והיפנוזה עצמית יכולות לקדם חוויות של רוגע עמוק, נינוחות, שלווה, אופטימיות, תחושת well-being , ביטחון, שליטה עצמית 63, חיזוק אגו 64, ביטחון עצמי, אנרגיה, וחיוביות. קיימות טכניקות היפנוטיות רבות אשר יכולות לגרום לחוויות שמתוארות למעלה ביניהן: דמיון חיובי, סוגסטיה, זיכרונות ופנטזיות, רגרסית גיל, ועוד. היפנותרפיה גם מסייעת למטופל למצוא פתרונות למאבקים אישיים, ולאמץ דרכי הסתגלות לחיים בריאים65.
היפנותרפיה יכולה לעזור למטופל אונקולוגי לגלות, להבין, ולצמצם דינאמיקות שליליות בחייו וללמוד כיצד להיות חדור מוטיבציה כדי לעשות את מה שנדרש להקלת או סילוק כאב, ולעבודה לקראת בריאות והחלמה. לרוב הרופאים אין הכשרה או זמן כדי לדון בבעיות פסיכולוגיות עם מטופליהם. השימוש בהיפנותרפיסט כטיפול מסייע יכול לשפר את הטיפול ותוצאות הטיפול. באופן כללי, טכניקות של היפנותרפיה שמיושמות בפסיכותרפיה פועלות בצורה קלה ופשוטה יותר מאשר פסיכותרפיה ללא היפנוזה.
השימוש בהיפנוזה עצמית באונקולוגיה
להיפנוזה עצמית מספר תפקידים בטיפול. היפנוזה עצמית משמשת להרפיה, הקלת כאב, והקלת חוסר נוחות של הרבה סימפטומים אונקולוגיים, וכמו כן מסייעת ביצירת מצב חיובי, רגוע, ונינוח וחשיבה חיובית.
המטופל יכול להשתמש בדמיון, סוגסטיה עצמית וישירה, וטכניקות היפנוטיות רבות להשגת יעדים טיפוליים 66. היפנוזה עצמית מאפשרת למטופל לחוש רגוע יותר, נינוח, בטוח וחיובי. בהיותו במצב זה, בניגוד לתחושת חרדה, דאגה, מתח ופחד, אין ספק כי הדבר מהווה יתרון הן למטופל והן לצוות הרפואי, ולפיכך הדבר יעיל מאוד לפני ובמהלך כל התערבות רפואית. כאשר מטופל הוא בעל שליטה עצמית הדבר מאפשר לו לקחת תפקיד פעיל בבריאותו, בריפויו, ובהתמודדות עם קשיי המחלה 67. בנוסף לשימוש בהיפנוזה עצמית להרפיה מלאה ויצירת מצב של נפש וגוף בריא, טכניקות היפנוזה עצמית גם יכולות להשיג יעדים דומים וחוויות דומות המתקבלים כתוצאה מעבודה עם היפנותרפיסט. מחקרים רבים הראו כי היפנוזה עצמית יעילה להקלת כאב בילדים 68.
סיפור מקרה
אישה אשר אובחנה עם סרטן שד בשד אחד, הגיעה לטיפול (פסיכולוגי קליני ורפואי בכדי לקבל עזרה מבחינה פסיכו-רגשית ורפואית) כיוון שלא יכלה לתפקד בשל דיכאון וחרדה. היפנוזה שימשה ככלי בפסיכותרפיה בכדי לעזור לה להירגע פיזית, רגשית וקוגניטיבית כך שתוכל לחוש בהקלה ולתפקד בחייה, וכדי שתוכל להיות יעילה ופרודוקטיבית מבחינת למידה, הערכה ובחירת הטיפול המתאים ביותר עבורה. בהמשך, בעצת האונקולוג שלה, בחרה לקבל טיפול כימותרפי. הטיפול בהיפנוזה סייע לה לחוש בטוחה ורגועה ולהקל על תופעות הלוואי של הכימותרפיה, כמו בחילות והקאות. לצערנו, הכימותרפיה לא הייתה יעילה מספיק. בשיתוף עם רופאיה, הוחלט כי תעבור כריתת שד רדיקלית וכריתת שד נגדי כטיפול מניעתי באותו הזמן. בעיות כמו חוסר בטחון, בעיות זהות עצמית, והרגשה “כי היא לא אישה” עלו במהלך טיפולי הפסיכותרפיה. נעשה שימוש מאוחר יותר בטכניקות היפנוטיות בכדי לעזור לה לשמור על דימוי עצמי חיובי. היפנוזה וגישת “צעד לעתיד ותרגול” סייעו למטופלת לחוות עתיד חיובי- בו היא תעריך את עצמה, ובעלה עדיין ייראה אותה כאישה יפה ומושכת. נקבע ניתוח ובזמן שהמתינה לו, סייעה לה היפנוזה בכדי ללמד אותה שיטות שונות שיעזרו לה במהלך הניתוח ובתקופת ההחלמה, כולל היפנוזה עצמית לתחושת רוגע עמוק, סוגסטיה היפנוטית ישירה ובלתי ישירה להקלת כאב במהלך ניתוח ולהחלמה רגועה ומוצלחת. הדבר סייע בהורדת הצורך בטיפול תרופתי לשיכוך כאבים במהלך ואחרי הניתוח, האיץ החלמה ושימור גישה חיובית יותר לקראת האתגרים הקשים אשר ציפו לה. הטיפול בהיפנוזה גם עזר בגילוי של חוויות מודחקות או כאלה שזכורות לה מעברה שגרמו לה לפחד נוסף ובכדי לפתור כל “עניין בלתי פתור” ולאפשר חוויה חיובית יותר. אחת מהבעיות איתן התמודדה הייתה הצורך להתגבר בצורה מלאה על טראומת ילדות, כאשר אימה נפטרה זמן קצר לאחר ניתוח. טראומה לא פתורה זו גרמה לה ליתר פחד ממוות, אשר נדרשנו לטפל בו לפני שיכלה להתמודד עם ניתוח. נעשה שימוש בטכניקת רגרסית גיל היפנוטית וטכניקות אחרות בכדי לעזור לה לפתור את החרדה, הכאב הרגשי, והפחדים לקראת הניתוח. לאחר הניתוח נעשה שימוש בהיפנוזה להקלת כאב וחוסר נוחות, הקלת תופעות לוואי מהניתוח והתמודדות עם עניינים פסיכולוגיים ורגשיים, ולסייע לה להתקדם בחייה עם עצמה, משפחתה, חבריה, ועבודתה. היא המשיכה בהיפנוזה עצמית כדי לישון טוב יותר, לחוש מוטיבציה בבוקר כדי להמשיך בחייה בדרך חיובית, ולתקשר בצורה בריאה עם בעלה וילדיה. בסיפור מקרה זה ניתן לראות כיצד היפנוזה והיפנוזה עצמית יכולים לעזור למטופל אונקולוגי להתמודד עם מגוון קשיים רפואיים ופסיכולוגיים.
מסקנות
היפנוזה והיפנוזה עצמית יעילות ביכולתן לסייע למטופל האונקולוגי בדרכים רבות, מטיפול בכאב ועד שיפור איכות חייו. מחקרים וניסיון קליני הראו כי עלייה בשימוש בהיפנוזה והיפנוזה עצמית בטיפול בסרטן מורידה סיכונים ותופעות לוואי שליליות, מגבירה ומאיצה עמידה ביעדי טיפול וחוסכת כסף למטופל ולמערכת הבריאות.
בעתיד
למרות שלא נמצא כי היפנוזה יכולה לרפא או לעצור את התפשטות מחלת הסרטן, קיימות עדויות קליניות כי במטופלים תחת היפנוזה עמוקה, היפנוזה יכולה לגרום לשינוי מובהק בתגובה החיסונית כפי שנמדדת על ידי תאי B ותאי69 T . אפשר כי נלמד כיצד להשתמש במוחנו ובהיפנוזה כדי לקבל שליטה גדולה יותר על מערכת החיסון. נראה כי יש מקום לחקור אפשרויות אלו.
קחו נשימה עמוקה… אני מאמין שזה יקרה בקרוב.
ד”ר שמחה שלדן, מומחה לפסיכולוגיה קלינית ורפואית ומהפנט מורשה, מנהל “שרות בריאות אינטגרטיבי”, חשמונאים. כל הזכויות שמורות למחבר
www.drsimcha.com
רשימת מקורות
Children’s Hospitals and Clinics of Minnesota [Internet] Available from:
http://www.childrensmn.org/web/whatsnew/193893.asp
2 University of Maryland Medical Center [Internet]. Available from: http://www.umm.edu/altmed/articles/hypnotherapy-000353.htm
3 The Israeli Society of Hypnosis [Internet] Available from:
http://www.hebpsy.net/hypno/
4 Hypnosis and relaxation therapies. Available at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1071579/ [Accessed November 3, 2010].
5 Hypnotherapy for sleep disorders. [Ann Acad Med Singapore. 2008] – PubMed result. Available at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18797562 [Accessed November 3, 2010].
6 The Use of Hypnosis in Physical Medicine and Rehabilitation — Alternative Medicine and Rehabilitation — NCBI Bookshelf. Available at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/bookshelf/br.fcgi?book=altrehab&part=A1200 [Accessed November 3, 2010].
7 Hypnosis to manage distress related to medical procedures: a meta-analysis. Available at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/pmc2739386/ [accessed November 3, 2010].
8 Butler LD, Symons BK, Henderson SL Hypnosis reduces distress and duration of an invasive medical procedure for children. Pediatrics. 2005;115(1): 77-85.
9 Liossi C, Hatira P. Clinical hypnosis versus cognitive behavioral training for pain management with pediatric cancer patients undergoing bone marrow aspirations. Int J Clin Exp Hypn. 1999; 47(2): 104-16.
10 Uman LS, Chambers CT, McGrath PJ, Kisely S. Psychological interventions for needle-related procedural pain and distress in children and adolescents. Cochrane Database Syst Rev. 2006;(4) :CD005179
11 Mark B. Bromberg, Kathryn J. Swoboda Motor unit number estimation in infants and children with spinal muscular atrophy. Muscle and Nerve. 2002. 25 (3). 311–472
12 Lang EV, Berbaum KS, Faintuch S, et al. Adjunctive self-hypnotic relaxation for outpatient medical procedures: A prospective randomized trial with women undergoing large core breast biopsy. Pain, 2006; 126, (1-3):155-164.
13 Pinnell CM, Covino NA. (2000 April) Empirical findings on the use of hypnosis in medicine: A critical review. The International Journal of Clinical and Experimental Hypnosis, 48(2), 170-194.
14 Ohrbach R, Patterson DR, Carrougher G et al. Hypnosis after an adverse response to opioids in an ICU burn patient. Clin J Pain. 1998;14(2):167-75.
15 Cancer prevention: 7 tips to reduce your risk – MayoClinic.com. Available at: http://www.mayoclinic.com/health/cancer-prevention/ [Accessed November 3, 2010].
16 Hypnosis as an adjunct to cognitive-behavioral psy… [J Consult Clin Psychol. 1995] – PubMed result. Available at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7751482 [Accessed November 3, 2010].
17 Deltito J. A. Hypnosis in the treatment of acute pain in the emergency department setting. Postgrad Med J. 1984; 60(702): 263–266.
18 Wain HJ, Amen DG. Emergency room use of hypnosis. Gen Hosp Psychiatry. 1986;8(1):19-22.
19 Wain HJ, Dailey. A dissociative episode following stage hypnosis in a combat-injured soldier: implications, treatment and reflections. Am J Clin Hypn. 2010; 2(3):183-8.
20 Types of Treatment – National Cancer Institute. Available at: http://www.cancer.gov/cancertopics/treatment/types-of-treatment [Accessed October 31, 2010].
21 Cryosurgery in Cancer Treatment: Q & A – National Cancer Institute. Available at: http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Therapy/cryosurgery [Accessed November 3, 2010].
22 Angiogenesis Inhibitors Therapy – National Cancer Institute. Available at: http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Therapy/angiogenesis-inhibitors [Accessed November 3, 2010].
23 Biological Therapies for Cancer: Q & A – National Cancer Institute. Available at: http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Therapy/biological [Accessed November 3, 2010].
24 NCI Cancer Bulletin for September 8, 2009 – National Cancer Institute. Available at: http://www.cancer.gov/ncicancerbulletin/090809/page8 [Accessed November 3, 2010].
25 Radiation Therapy for Cancer – National Cancer Institute. Available at: http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Therapy/radiation [Accessed November 3, 2010].
26 A psychophysical evaluation of the relationship be… [J Pain. 2005] – PubMed result. Available at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16139780 [Accessed November 3, 2010].
27 Levitan AA. (1999) Oncology. In Temes R, Micozzi MS (Eds). Medical Hypnosis: An Introduction and Clinical Guide. Churchill Livingstone: London (107-114).
28 Chaves JF. (1994) Recent advances in the application of hypnosis to pain management. American Journal of Clinical Hypnosis, 37, 117-129.
29 Hilgard ER, Hilgard JR. (1994) Hypnosis in the Relief of Pain. New York: Brunner Mazel.
30 Holroyd J. (1996 Jan) Hypnosis treatment of clinical pain: Understanding why hypnosis is useful. International Journal of Clinical and Experimental Hypnosis, 44(1), 33-51.
31 Joseph Barber and Jean Gitelson, Cancer Pain: Psychological Management Using Hypnosis, Cancer J Clin 1980;30;130-136
32 MedlinePlus [Internet]. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); [updated 2009 Jan 11]. Alternative medicine – pain relief; Available from:
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002064.htm
33 Savitz SA. Hypnosis in the treatment of chronic pain. South Med J. 1983;76(3):319-21.
34Spiegel D, Bloom JR. Group therapy and hypnosis reduce metastatic breast carcinoma pain. Psychosom Med. 1983;45(4):333-9.
35 Pain: Hope Through Research: National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS). Available at: http://www.ninds.nih.gov/disorders/chronic_pain/detail_chronic_pain.htm [Accessed November 3, 2010].
36 Psychiatric management of cancer pain – Breitbart – 2006 – Cancer – Wiley Online Library. Available at: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/1097-0142(19890601)63:11%3C2336::AID-CNCR2820631144%3E3.0.CO;2-7/pdf [Accessed November 2, 2010].
37 Lynch DF, Jr. (1999 Oct) Empowering the patient: Hypnosis in the management of cancer, surgical disease and chronic pain. American Journal of Clinical Hypnosis, 42(2), 122-130.
38 Peter B. (1996) Hypnosis in the treatment of cancer pain. Hypnos, 23(2), 99-108.
39 Zeltzer L, LeBaron S. Hypnosis and nonhypnotic techniques for reduction of pain and anxiety during painful procedures in children and adolescents with cancer. J Pediatr 1982;101(6):1032-5.
40 Wild MR, Espie CA. The efficacy of hypnosis in the reduction of procedural pain and distress in pediatric oncology: a systematic review. J Dev Behav Pediatr. 2004;25(3):207-13.
41 Patterson, DR, Jensen MP. Hypnosis and clinical pain. Psychol Bull. 2003;129(4):495-521.
42 Rogovik AL, Goldman RD. Hypnosis for treatment of pain in children. Canadian Family Physician. 2007; 53(5):823-5.
43 Hypnosis for procedure-related pain and distress i… [J Pain Symptom Manage. 2006] – PubMed result. Available at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16442484 [Accessed November 3, 2010].
44 Morgan A, Hilgard E. Age differences in susceptibility to hypnosis. Int J Clin Exp Hypn. 1973;21 :78 –85
45 Lebaron S, Zeltzer L K 1988 Imaginative involvement and hypnotizability in childhood. International Journal of Clinical and Experimental Hypnosis 36: 284-295
46 Olness, K, Kohen, D J 1996 Hypnosis and hypnotherapy with children 3rd edn. Guilford Press, New York
47 Cuellar NG. Hypnosis for pain management in the older adult. Pain Management Nursing 2005; 6(3):105-11.
48 Cerullo MA. Expect psychiatric side effects from corticosteroid use in the elderly. Geriatrics. 2008;63(1):15-8.
49 Rainville P, Carrier B, Hofbauer RK, et al. (1999) Dissociation of affective dimensions of pain using hypnotic modulation. Pain 82, 159-171.
50 Chemotherapy Drugs and Side Effects – Information About Cancer – Stanford Cancer Center. Available at: http://cancer.stanford.edu/information/cancerTreatment/methods/chemotherapy.html [Accessed November 1, 2010].
51Radiation Therapy and You – National Cancer Institute. Available at: http://www.cancer.gov/cancertopics/radiation-therapy-and-you/page6 [Accessed November 3, 2010].
52 A randomized trial of self hypnosis to contol nausea in women receiving moderately emetogenic chemotherapy. – ASCO. Available at: http://www.asco.org/ASCOv2/Meetings/Abstracts?&vmview=abst_detail_view&confID=34&abstractID=30907 [Accessed November 3, 2010].
53 Nausea / Vomiting and Chemotherapy – Information About Cancer – Stanford Cancer Center. Available at: http://cancer.stanford.edu/information/cancerTreatment/methods/managing_effects/nausea.html [Accessed November 1, 2010].
54 Hypnosis for nausea and vomiting in cancer chemoth… [Eur J Cancer Care (Engl). 2007] – PubMed result. Available at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17760926 [Accessed November 3, 2010].
55 Hypnosis for nausea and vomiting in cancer chemoth… [Eur J Cancer Care (Engl). 2007] – PubMed result. Available at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17760926 [Accessed November 3, 2010].
56 Attias J, Shemesh Z,Efficacy of self-hypnosis for tinnitus relief. Scand Audiol. 1990;19(4):245-9.
57 Genuis ML. (1995) The use of hypnosis in helping cancer patients control anxiety, pain, and emesis: A review of recent empirical studies. American Journal of Clinical Hypnosis, 4, 316-325.
58 Marchioro G, Azzarello G, Viviani F, et al., (2000) Hypnosis in the treatment of anticipatory nausea and vomiting in patients receiving cancer chemotherapy. Oncology, 59(2), 100-104.
59 Kessler R, Dane J. (1996) Psychological and hypnotic preparation for anesthesia and surgery: An individual perspective. International Journal of Clinical and Experimental Hypnosis, 44, 189-207.
60 Montgomery GH, Weltz CR, Seltz M, et al., (2002 Jan) Brief presurgery hypnosis reduces distress and pain in excisional breast biopsy patients. International Journal of Clinical and Experimental Hypnosis, 50(1), 17-32.
61 Holden Lund C. (1988) Effects of relaxation with guided imagery on surgical stress and wound healing. Research in Nursing and Health, 11, 235-244.
62 Kohen DP, Mahowald MW, Rosen GM. Sleep-terror disorder in children: the role of self-hypnosis in management. Am J Clin Hypn. 1992;34 :233 –244
63 Belsky J, Khanna P. The effects of self-hypnosis for children with cystic fibrosis: a pilot study. Am J Clin Hypn. 1994;36 :282 –292
64 McNeal S, Frederick C. (1993) Inner strength and other techniques for ego strengthening. American Journal of Clinical Hypnosis, 35(3), 170-178.
65 KublerRoss, E. (1969). On death and dying. London: Macmillan
66 Fromm E, Kahn S. (1990) Self-Hypnosis. The Chicago Paradigm. New York: Guilford.
67 Anie KA, Green J. Psychological therapies for sickle cell disease and pain. Cochrane Database Syst Rev. 2002;(2) :
68 Using hypnosis with children for pain management. [Oncol Nurs Forum. 1991 May-Jun] – PubMed result. Available at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2067959 [Accessed November 3, 2010].
Please feel welcome to call me regarding any questions that you may have or to schedule an appointment.
Receive Dr. Sheldon’s new articles as they are published…
Just fill out the form below: